Zamknij

Kulinarne święto dorsza w Łebie

08:30, 13.12.2017 A.D
Skomentuj

Dziewiętnasta edycja największego kulinarnego święta dorsza już za nami. 

Festiwal Pomuchla miał miejsce 10 grudnia w Łebie w ramach Odpustu św. Mikołaja. Celebracja tego święta rozpoczęła się uroczystą mszą świętą. Następnie goście udali się na halę widowiskową Szkoły Podstawowej w Łebie, gdzie odbyły się pozostałe atrakcje związane z tym świętem.  

Tradycja odpustu św. Mikołaja, patrona ludzi morza, nawiązuje do lokalnego kultu tej ryby sięgającego okresu średniowiecza. Wydarzenie to jest doskonałym miejscem do prezentacji lokalnej i regionalnej kuchni, a także możliwością bezpłatnej prezentacji lokalnych obiektów gastronomicznych i hotelarskich. Festiwal Pomuchla to przede wszystkim duży konkurs kulinarny, podczas którego prezentowane są potrawy z dorsza przygotowane w dwóch kategoriach: kuchnia domowa i kuchnia restauracyjna. 

Komisja jurorska nagrodziła autorów najsmaczniejszych potraw w obu konkursowych kategoriach. W kategorii kuchnia restauratorska pierwsze miejsce otrzymała Przystań Łeba Resort za wyjątkowy „Tort z dorsza”. Na drugim miejscu uplasował się Hotel Wodnik *** za tradycyjne „Pierożki z dorsza z borowikami na piure z cebuli z sosem z ryb bałtyckich” a trzecie miejsce zajął Łeba Hotel & SPA*** za „Zraziki z dorsza w duecie z łososiem bałtyckim”. 

- Zależało nam aby pokazać wykwintne, książęce potrawy rybne, których tajemna receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Jest to dla naszej Wielkiej Kapituły Księstwa Łeby wielkie wyróżnienie i prestiżowa nominacja – mówi Zbyszko I, Książę Łebski. 

Natomiast w drugiej kategorii tj. kuchnia domowa pierwsze miejsce otrzymała Wielka Kapituła Księstwa Łeby za swojego znanego na całą Polskę „Tatara z dorsza”. Drugie miejsce otrzymała wyjątkowa potrawa z ryby „Dorsz na batacie „ przygotowana przez Radę Parafialną. Trzecie miejsce przypadło Wspólnocie Sióstr Służebniczek za „Tort, który stał się rybą”. 

Poza konkursem kulinarnym można było uczestniczyć w bezpłatnej degustacji śledzika po łebsku, kotletów rybnych oraz posmakować nietuzinkowej zupy rybnej.

Festiwal Pomuchla to także wyjątkowa okazja aby nagrodzić osoby, które przyczyniają się do kultywowania tradycji i kultury związanej z rybołówstwem oraz te osoby, które na co dzień niosą pomoc potrzebującym na morzu. Podczas tegorocznej edycji nagrodzono więc łebskich Bosmanów, tych obecnie wykonujących czynności służbowe, jak również tych na emeryturze.

Specjalna nagroda została też wręczona na ręce zastępcy Dyrektora Słowińskiego Parku Narodowego – Pana Andrzeja Demczak z okazji 50 lecia istnienia Słowińskiego Parku Narodowego przez Burmistrza Miasta Łeby. 

- Wszystko odbywa się we wspaniałej atmosferze. Wystawcy pokazują, co z tego dorsza można zrobić. Kreatywność kucharzy jest wspaniała i zaskoczyli nas różnorodnością potraw z dorsza – mówi Andrzej Strzechmiński, Burmistrz Miasta Łeby. 

Na scenie tego dnia wystąpili gościnnie: Orkiestra Morskiego Oddziału Straży Granicznej oraz Alicja Gieryk. Niezapomniane show przybyłym gościom zaprezentował zespół LOKA. Gościem honorowym tegorocznej edycji Pomuchla był Jakub Wolski - uczestnik 6 edycji programu Hell's Kitchen. Ponadto można było spróbować szczęścia w loterii fantowej przygotowanej przez łebski oddział CARITAS. Wszystkie dzieci wesoło i radośnie spędzały czas na wspólnych zabawach z animatorami Anima-Skiera z Sarbska. Zwieńczeniem tego święta, zgodnie z tradycją festiwalu jest obdarowywanie wszystkich przybyłych gości kawałkiem pysznego, przeszło 40 kilogramowego tortu. 

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%