REKLAMA

Dodatki do żywności – zasady bezpiecznego stosowania

10:25, 03.01.2018 | Materiały partnera
REKLAMA
Skomentuj

Wizyta w sklepie spożywczym, od jakiegoś już czasu, nie sprowadza się do kupowania produktów bez sprawdzenia ich składu. Nasza świadomość, jeśli chodzi o dodatki do żywności, jest obecnie coraz większa. Warto zaznaczyć, że wynika to w dużej mierze z coraz większej powszechności jeśli mowa o informacjach dotyczących dodatków do żywności. Niestety, nadal pokutuje u nas przekonanie, że producenci dodatków do żywności nie dbają o jakość i, że dodatki do żywności są dla nas szkodliwe. Nie jest to jednak prawdą.

Dystrybutorzy dodatków do żywności dbają o ich jakość

To od czego musimy zacząć, jeśli mowa o dodatkach do żywności, to kwestia związana z tym, że dystrybutorzy dbają bardzo o ich jakość. Dodatki do żywności, to z reguły substancje chemiczne, organiczne, które jednak wymagają bardzo specyficznych warunków, jeśli mowa o ich przechowywaniu. Zachowane muszą zostać odpowiednie warunki. Magazyny, w których przechowywane są różnego rodzaju dodatki do żywności, muszą odznaczać się nie tylko właściwą wielkością, odpowiednim miejscem w którym są przechowywane, ale też zachowaniem właściwej temperatury czy odpowiednim natężeniem oświetlenie. Każde zaniedbanie tych aspektów, może w mniejszym lub większym stopniu sprawić, że produkt końcowy, nie będzie miał takich walorów – zarówno zdrowotnych jak i smakowych – jakie byłyby satysfakcjonujące dla klienta.

Po co stosować dodatki do żywności?

To, od czego należy zacząć, jeśli mówimy o dodatkach do żywności, to kwestia tego, jaki jest cel ich stosowania. Przede wszystkim, dodatki do żywności mają za zadanie przedłużać przydatność do spożycia danego produktu. Już nasze babcie i prababcie, stosowały naturalne dodatki do żywności, które miały na celu wydłużenie terminu przydatności do spożycia chociażby mięs. W tym celu stosowano oczywiście sól kuchenną. Obecnie, dodatki do żywności są inne, ale nie znaczy to, że w jakikolwiek sposób zagrażają one naszemu zdrowiu lub życiu. Co więcej, dodatki do żywności nierzadko też wpływają na bardziej atrakcyjny wygląd danego produktu, czy też jego smak. O tym także nie powinniśmy zapominać.

Rozsądek przede wszystkim

Kwestią, o której pod żadnym pozorem nie można zapominać, jeśli mówimy o dodatkach do żywności, to umiar. Wiadomo, ze wszystko jest dla ludzi, ale nadmiar tez może nam bardzo szkodzić. Dlatego też, tak ważne jest to, aby dystrybutorzy dodatków do żywności a także producenci żywności, zwracali uwagę na to, jak konkretnie kształtują się normy, jeśli chodzi o ilości dodatków do żywności. To, co jest kluczowe w tej kwestii, to stosowanie się do zaleceń Komitetu Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności. Brak uzyskania ich certyfikatu, powoduje wstrzymanie procesu wypuszczenia na rynek danego produktu żywnościowego.

 

 

(Materiały partnera)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gle24.pl | Prawa zastrzeżone | 2018