Wizyta w sklepie spożywczym, od jakiegoś już czasu, nie sprowadza się do kupowania produktów bez sprawdzenia ich składu. Nasza świadomość, jeśli chodzi o dodatki do żywności, jest obecnie coraz większa. Warto zaznaczyć, że wynika to w dużej mierze z coraz większej powszechności jeśli mowa o informacjach dotyczących dodatków do żywności. Niestety, nadal pokutuje u nas przekonanie, że producenci dodatków do żywności nie dbają o jakość i, że dodatki do żywności są dla nas szkodliwe. Nie jest to jednak prawdą.
Dystrybutorzy dodatków do żywności dbają o ich jakość
To od czego musimy zacząć, jeśli mowa o dodatkach do żywności, to kwestia związana z tym, że dystrybutorzy dbają bardzo o ich jakość. Dodatki do żywności, to z reguły substancje chemiczne, organiczne, które jednak wymagają bardzo specyficznych warunków, jeśli mowa o ich przechowywaniu. Zachowane muszą zostać odpowiednie warunki. Magazyny, w których przechowywane są różnego rodzaju dodatki do żywności, muszą odznaczać się nie tylko właściwą wielkością, odpowiednim miejscem w którym są przechowywane, ale też zachowaniem właściwej temperatury czy odpowiednim natężeniem oświetlenie. Każde zaniedbanie tych aspektów, może w mniejszym lub większym stopniu sprawić, że produkt końcowy, nie będzie miał takich walorów – zarówno zdrowotnych jak i smakowych – jakie byłyby satysfakcjonujące dla klienta.
Po co stosować dodatki do żywności?
To, od czego należy zacząć, jeśli mówimy o dodatkach do żywności, to kwestia tego, jaki jest cel ich stosowania. Przede wszystkim, dodatki do żywności mają za zadanie przedłużać przydatność do spożycia danego produktu. Już nasze babcie i prababcie, stosowały naturalne dodatki do żywności, które miały na celu wydłużenie terminu przydatności do spożycia chociażby mięs. W tym celu stosowano oczywiście sól kuchenną. Obecnie, dodatki do żywności są inne, ale nie znaczy to, że w jakikolwiek sposób zagrażają one naszemu zdrowiu lub życiu. Co więcej, dodatki do żywności nierzadko też wpływają na bardziej atrakcyjny wygląd danego produktu, czy też jego smak. O tym także nie powinniśmy zapominać.
Rozsądek przede wszystkim
Kwestią, o której pod żadnym pozorem nie można zapominać, jeśli mówimy o dodatkach do żywności, to umiar. Wiadomo, ze wszystko jest dla ludzi, ale nadmiar tez może nam bardzo szkodzić. Dlatego też, tak ważne jest to, aby dystrybutorzy dodatków do żywności a także producenci żywności, zwracali uwagę na to, jak konkretnie kształtują się normy, jeśli chodzi o ilości dodatków do żywności. To, co jest kluczowe w tej kwestii, to stosowanie się do zaleceń Komitetu Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności. Brak uzyskania ich certyfikatu, powoduje wstrzymanie procesu wypuszczenia na rynek danego produktu żywnościowego.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz