Zamknij
REKLAMA

Tłusty czwartek 2019. Prawdziwe słodkie szaleństwo!

08:00, 28.02.2019 | A.D
REKLAMA
Skomentuj

Dziś, 28 lutego wypada najsłodsze święto w roku. Jaka jest jego historia?

Według chrześcijańskiego kalendarza, tłusty czwartek wypada 52 dni przed Wielkanocą. Jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. 

Zwyczaj tłustego czwartku sięga jeszcze czasów pogańskich. W starożytnym Rzymie mieszkańcy świętowali koniec zimy i nadejście wiosny poprzez spożywanie tłustych pokarmów, w szczególności mięsa. Święto to było wtedy nazywane „tłustym dniem”.

W XVI w. w Polsce rozpoczęła się tradycja jedzenia pączków w wersji słodkiej. Jednak różniły się od tych dzisiejszych. Zawierały one ukryty migdał lub mały orzeszek. Osoba, która trafiła na „właściwy” pączek, miała się cieszyć ogromnym powodzeniem w życiu.

Dziś z okazji tłustego czwartku w domach piecze się duże ilości pączków, gniazdek i innego rodzaju tłuste słodkości. 

Redakcja GLE24 stawia dziś na pączki z budyniem. Postanowiliśmy podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem.

Co musisz kupić?

Budyń o smaku śmietankowym (1 opakowanie), mąka pszenna (500 g), cukier waniliowy (1 opakowanie), mleko (2,5 szklanki), drożdże (80 g), cukier (2 łyżki), żółtko (8 sztuk), śmietana kwaśna 18% (1 szklanka), sól (1 szczypta), spirytus (1 łyżka), olej (1 l). 

Przygotowanie: 

Ciasto: Mąkę przesiej do miski (1 łyżeczkę odłóż do przygotowania budyniu). 1/2 szklanki mleka podgrzej, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Zaczyn pozostaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, przelej go do mąki, dodaj również resztę cukru, Cukier wanilinowy, 7 żółtek, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Wyrób ciasto, posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Budyń: Budyń (proszek) i łyżeczkę mąki rozprowadź w 0,5 szklanki zimnego mleka, a 1,5 szklanki mleka zagotuj. Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, 1 żółtko, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty, cały czas mieszając. Ostudź. 

Pączki: W rondlu rozgrzej olej. Z ciasta uformuj 24 kulki, spłaszcz, na środku każdej połóż łyżeczkę budyniu, zlep brzegi, ułóż na ściereczce. Pozostaw pączki do ponownego wyrośnięcia. Wrzucaj je do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z jednej strony. Gorące pączki polukruj lub (gdy ostygną) posyp cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

(A.D)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© gle24.pl | Prawa zastrzeżone